Taxonomy & Classification

Taxonomy & Classification

Unit 12- Classification & Taxonomy Clicker Review From the following list of common and scientific names determine which pair represents the two most closely related plants. broad bean = Vicia faba castor bean = Ricinus communis kidney bean = Phaseolus vulgaris potato bean = Apios americana scarlet runner bean = Phaseolus coccineus A. B. [Default]

[MC Any] C. [MC All] D. Scarlet runner bean and castor bean Potato bean and broad bean Kidney bean and scarlet runner bean Castor bean and kidney bean The classification level in which classes with similar characteristics are grouped are called a(n) A. B. C.

D. Taxonomy Phylum Order Class The Science of classifying organisms and assigning each organism a universally accepted name is called [Default] [MC Any] [MC All] A. B.

C. D. taxonomy phylum taxon binomial nomenclature single-celled, heterotrophic, motile, no cell wall A. B. C. D. [Default] [MC Any]

[MC All] Animal Protist Fungi Plant Which of the following is the correct scientific name of an organism? A. B. C. D. E. Coli Canis lupis

Saccharum Grant's gazelle Who developed the 2-words naming system for classification in the 1700s that is still used today? [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D. Jean-Baptiste Lamark

Stanley Miller Carolus Linnaeus Charles Darwin According to our modern system of classification, the organism called Bacillus cereus would be most closely related to [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D.

Cereus bacillus Strigiformus bacillus Bacillus strigiformus Cereus strigiformus When using binomial nomenclature an organism is named by its [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C.

D. kingdom genus and species phylum and class mode of reproduction Which of the following correctly matches the cell wall descriptions of each kingdom? A. B. C. D. Plantae Chitin, Archaebacteria Peptidoglycan, Fungi Cellulose Plantae Cellulose, Eubacteria Peptidoglycan, Fungi Chitin

Plantae Peptidoglycan, Fungi Chitin, Protista Cellulose Plantae Cellulose, Archaebacteria Peptidoglycan, Protista - Cellulose a branching diagram that represents the proposed phylogeny or evolutionary history of a species or group. A. B. C. D. Binomial nomenclature Cladogram Taxon Taxonomy

Prokaryote with cell walls made of peptidoglycan A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia

All members are heterotrophs lacking a cell wall A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia

Composed of all autotrophic eukaryotes [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista

Fungi Plantae Animalia A group of related classes is A. B. C. D. [Default] [MC Any] [MC All] Kingdoms Taxon Order

Phylum group or level of organization into which organisms are classified A. B. C. D. Taxonomy Class Taxon Domain Eukaryotes with cell walls made of chitin A.

B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia Eukaryotic that are mostly unicellular, but may be multicellular, some are autotrophic & some are heterotrophic

[Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae

Animalia A genus is made up of related [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D. Families Species Domains

Classes All unicellular with cell walls that do not have peptidoglycan and live in extreme places A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae

Animalia Non-motile eukaryotes with organs and organ systems [Default] [MC Any] [MC All] A. B. C. D. E. F.

Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia What trait separates sharks from rayfinned fish on this cladogram A. B. C. D. Vertebrae

Amniotic egg Hair Bony skeleton What separates rabbits and primates from amphibians on this cladogram A. B. C. D. Eggs with shells Amniotic egg Hair

4 limbs Prokaryotic decomposeres A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia

Which organism is most related to the bird on this cladogram? A. B. C. D. Rodents & rabbits Crocodiles Sharks Primates Heterotrophs with organs and organ systems

A. B. C. D. E. F. Archeabacteria Eubacteria Protista Fungi Plantae Animalia How to make a Dichotomous Key https://

www.youtube.com/watch?v=AZoNcmogEug Answers 1. C 2. B 3. A 4. B 5. B 6. C 7. C 8. B 9. B 10. B 11. B 12. F 13. E

14. D 15. C 16. D 17. C 18. B 19. A 20. E 21. D 22. C 23. B 24. B 25. F

Recently Viewed Presentations

  • Poetry - Hazleton Area High School

    Poetry - Hazleton Area High School

    Free verse poetry is defined by its lack of strict structure. It has no regular meter, rhyme, fixed line length, or specific stanza pattern. once a snowflake fell. on my brow and i loved. it so much and i kissed....
  • St. John Ambulance Saving Lives

    St. John Ambulance Saving Lives

    St. John Ambulance Saving Lives Objective: To train each student to the level of Emergency or Standard first aid Motivation: As a student, you play a vital role within your community's emergency medical system, as well as in the workplace...
  • Craigslist Investigations - Police Technical

    Craigslist Investigations - Police Technical

    'Personals' section will most likely yield the most results. Where to Begin 'Casual Encounter' or 'Misc Romance' section. Often no need to go past the main category. Common Slang / Search Terms. Marijuana. 420, bud, medicinal, grow, hydro, weed, herb,...
  • Network Time Protocol (NTP) General Overview

    Network Time Protocol (NTP) General Overview

    Times New Roman Arial Narrow Arial Monotype Sorts speedo Microsoft Excel Chart Corel PHOTO-PAINT 6.0 Image Network Time Protocol (NTP) General Overview Introduction The Sun never sets on NTP Needs for precision time NTP capsule summary NTP architecture overview NTP...
  • عرض تقديمي في PowerPoint

    عرض تقديمي في PowerPoint

    Following Halliday, House subdivides register into field, tenor and mode and correlates it with lexical, syntactic and textual elements (ibid 42).
  • The Forest Resource at the Organic Dairy Research Farm on the ...

    The Forest Resource at the Organic Dairy Research Farm on the ...

    The Forest Resource 160 acres of woodlands - UNH campus Master plan Classic Old-Field New England Woodland - White Pine - Red Maple - Black Birch - Red Oak - Hemlock Measuring Biomass and Productivity Random Plot locations 23 plots...
  • 6th International Conference on Hydrogen Safety, 19-21 October,

    6th International Conference on Hydrogen Safety, 19-21 October,

    This study presents the experimental validation of PPP existence and the Ulster theory validation. The pressure peaking phenomenon. Example of garage. Typical garage of size . LxWxH =4.5x2.6x2.6 m with a "brick" size vent. Mass flow rate 390 g/s (350...
  • Year 11 GCSE Revision

    Year 11 GCSE Revision

    Stay up trying to do 3 months of revision in one night. You will be too tired and your brain will not work when you sit the exam. Go. for high sugar cereal or chocolate before the exam - the...